ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΑΣ
Συχνά, οι πιο απλές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν την επιχείρησή σας να πετύχει. Αν θέλετε πραγματικά να επιτύχετε, δουλέψτε με σχέδιο, πάθος και οργάνωση. Κανένας σύμβουλος επιχειρήσεων, κανένας μέντορας δεν μπορεί να σας βοηθήσει αν δεν είστε προσηλωμένοι στο στόχο σας.
1.ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Be specific. If you are not clear about your goals you will hardly achieve them. You can’t start without a compass, without a course plotted and expect to get to where you dream. Dream. Envision. Connect your goal with an image. It could be a group of new customers or an enhanced version of an application. Whatever it is, connect it to an image. Visualize daily. Repetition makes it more real. It brings it closer to you. Only improvements are allowed. This is your dream, don’t let others kill it.
2.ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΕ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΑΡΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΑΠΟΔΟΣΗ
Κατά την πρώτη περίοδο, όσο τελειομανής κι αν είστε, θα χρειαστεί να κάνετε κάποιους συμβιβασμούς. Ειδικά αν δεν έχετε μεγάλο κεφάλαιο. Φυσικά, δεν εννοούμε συμβιβασμούς που αφορούν τις αξίες σας. Αναφερόμαστε σε συμβιβασμούς σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, τις διαδικασίες ή τις ώρες εργασίας. Προσπαθήστε να πετυχαίνετε νίκες κάθε μέρα. Ενθουσιάστε την ομάδα σας και τους πελάτες σας.
Θα πρέπει να εργάζεστε με ισορροπία και ασφάλεια. Μην παρασύρεστε από τον ενθουσιασμό σας αν τα πράγματα αρχίσουν να πηγαίνουν καλύτερα από ό,τι είχατε σχεδιάσει. Χρειάζεται ωριμότητα και σοφία. Αναπτύξτε την επιχείρησή σας με ρυθμό που σας επιτρέπει να διαχειριστείτε και να χρηματοδοτήσετε την ανάπτυξή της. Στις μέρες μας πολλές επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται το προσωπικό τους. Πρόκειται για φθηνή αλλά ανήθικη χρηματοδότηση. Πρέπει να θυμάστε ότι οι υπάλληλοί σας είναι άνθρωποι και αν δεν τους σέβεστε, θα πρέπει να τους φοβάστε. Έχουν έναν κύκλο, φίλων και συγγενών με τους οποίους θα μιλήσουν. Σήμερα που είμαστε όλοι πιο ευαίσθητοι σε κοινωνικά θέματα, τέτοιες πρακτικές είναι καταδικαστέες και πιθανώς κανείς δεν θα βλέπει με καλό μάτι τέτοιες επιχειρήσεις. Η μεγαλύτερη επιχειρηματική συμβουλή είναι να σέβεστε το προσωπικό σας.
Μια έξυπνη διαφημιστική καμπάνια μπορεί να σας φέρει νέους πελάτες. Ωστόσο, αν δεν μπορείτε να τους εξυπηρετήσετε άριστα, καλύτερα να σταματήσετε. Μπορεί βραχυπρόθεσμα να γεμίζετε τα ταμεία σας, αλλά το πιθανότερο είναι ότι μακροπρόθεσμα θα βλάψετε τη φήμη σας.
Μην μεγαλώνετε την ομάδα σας γρηγορότερα από ό,τι μπορείτε να την εκπαιδεύσετε. Ένας μη σωστά εκπαιδευμένος υπάλληλος από την ομάδα σας, ανεξάρτητα από το πόσο καλές είναι οι προσπάθειές του, μπορεί να κάνει τους πελάτες σας δυσαρεστημένους.
3.ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΑΣ
Επιλέγετε πάντα την ασφάλεια έναντι της γρήγορης ανάπτυξης. Πριν από μερικά χρόνια, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναπτύσσονταν με γεωμετρικούς ρυθμούς. Χωρίς κεφάλαιο, χωρίς οργάνωση και χωρίς εκπαιδευμένο προσωπικό. Δυστυχώς, σήμερα τα περισσότερα από αυτά δεν υπάρχουν.
Περιορίστε τη δραστηριότητά σας. Ελαχιστοποιήστε τον ανταγωνισμό καθώς γίνεστε μοναδικοί στον τομέα της εργασίας σας. Προσπαθήστε πάντα να γίνετε ο απόλυτος ειδικός στον κλάδο σας. Όταν είστε ο καλύτερος στη δουλειά σας, είναι απίθανο να μπορεί κανείς να σας νικήσει. Επενδύστε στην προοπτική. Επικεντρωθείτε σε αγορές που είτε αναπτύσσονται είτε είναι σταθερές. Ποτέ μην εισέρχεστε σε μια συρρικνωμένη αγορά, ακόμη και αν φαίνεται ελκυστική ως βραχυπρόθεσμη προοπτική.
Υπερβείτε τη γεωγραφική σας περιοχή. Ενώ όλοι επιθυμούμε η δουλειά μας να βρίσκεται στον επόμενο δρόμο από το σπίτι μας, αν οι ευκαιρίες βρίσκονται πιο μακριά, μη διστάσετε.
Μην επαναπαύεστε στις δάφνες σας.
Ο εφησυχασμός είναι ο δρόμος προς την αποτυχία. Αναζητήστε συνεχώς την καινοτομία. Οι ανταγωνιστές σας θα σας βλέπουν πάντα από πίσω.
Γίνετε πολύτιμοι. Δώστε στους πελάτες σας περισσότερα. Τουλάχιστον δώστε τους περισσότερα από όσα είναι πρόθυμος να δώσει ο ανταγωνισμός σας. Το να κάνετε το επιπλέον βήμα είναι αυτό που δημιουργεί ισχυρές εταιρίες.

4.ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ-ΣΤΟΧΟ ΣΑΣ
Φτιάξτε μια λίστα και απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις:
Ποιοι είναι οι καλύτεροι πελάτες σας; Εάν η επιχείρησή σας είναι ολοκαίνουργια και δεν έχετε πελάτες, μελετήστε τον ανταγωνισμό σας. Ποιοι είναι οι ανταγωνιστές σας και πού στοχεύουν; Υπάρχουν αγορές στις οποίες δεν στοχεύουν οι ανταγωνιστές σας;
Να είστε πολύ συγκεκριμένοι όσον αφορά τη δημογραφική σας στόχευση. Τα δημογραφικά στοιχεία των πελατών σας B2C θα πρέπει να περιλαμβάνουν:
Ηλικία
Τοποθεσία
Εισόδημα
Εκπαίδευση
Οικογενειακή κατάσταση
Εθνικότητα
Για τους πελάτες B2C εξετάστε επίσης ψυχογραφικά στοιχεία όπως:
Προσωπικότητα
Αξίες
Συμπεριφορά
Ενδιαφέροντα
Lifestyle
Ιδανικά να βασίζεστε στην έρευνα και όχι σε εικασίες. Υπάρχουν αρκετές έρευνες στο διαδίκτυο από εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων. Τέλος, με βάση τα δεδομένα, αναρωτηθείτε αν μπορείτε να προσελκύσετε επαρκή αριθμό πελατών που θα εξασφαλίσουν τα απαραίτητα έσοδα στην επιχείρησή σας.
5.ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΑΣ
Θεωρήστε τους ανταγωνιστές σας ως δασκάλους σας. Υπάρχουν πολλά πολύτιμα πράγματα που μπορείτε να μάθετε από τους ανταγωνιστές σας:
Pricing – determining the right price is difficult. It’s more like a blend of art and science. You can learn so much from the price structure of your competitors. If you are a new entrepreneur you can immediately learn how your competitors charge consumers for comparable products or services. Such a process can save you a lot of time.
Μάρκετινγκ - μάθετε με ποιον τρόπο και ποια μέθοδο προωθούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους. Παρακολουθήστε τα κοινωνικά τους δίκτυα, εγγραφείτε στις λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους και ελέγξτε πού και πώς διαφημίζονται.
Ικανοποίηση των πελατών - σήμερα οι πελάτες είναι γρήγοροι και πρόθυμοι να μοιραστούν τις καλές και κυρίως τις κακές εμπειρίες. Μπορείτε να παρακολουθείτε τα κοινωνικά δίκτυα, τα φόρουμ, τις μηχανές αναζήτησης, τους ιστότοπους κ.λπ. για να έχετε μια καλή ιδέα για το πώς μιλούν οι πελάτες για τον ανταγωνισμό σας. Αν οι πελάτες παραπονιούνται, είναι η ευκαιρία σας να γίνετε η εναλλακτική λύση. Αν οι πελάτες τους αγαπούν, πρέπει να κάνετε γνωστή την παρουσία σας και να τους προσφέρετε κάτι περισσότερο.
Λάθη - κάθε εταιρεία κάνει λάθη. Σας δίνουν την ευκαιρία να μάθετε και ελπίζουμε να τα αποφύγετε με τη δική σας επιχείρηση.
6.ΧΤΙΣΤΕ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ
Σχεδόν κανείς δεν αγοράζει κάποιο αγαθό αν δεν αισθάνεται έναν ελάχιστο βαθμό εμπιστοσύνης. Ακόμα και αν έχουν κάνει λάθος. Ακόμα και εκλογικεύοντας καταστάσεις ο πελάτης σήμερα καταναλώνει αφού πρώτα εμπιστευτεί. Φανταστείτε ποιος από εμάς θα πάει να φάει σε ένα εστιατόριο όταν πιστεύει ότι είναι βρώμικο ή όταν έχει ακούσει ότι χρησιμοποιεί κακές, μη ελεγμένες πρώτες ύλες. Ποιος από εμάς θα χρησιμοποιήσει την πιστωτική ή χρεωστική του κάρτα, αν φοβάται ότι θα τον παραβιάσουν και θα του πάρουν τα χρήματά του. Προφανώς τα παραδείγματα είναι ατελείωτα. Σημειώστε λοιπόν ότι ένα από τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία για μια επιχείρηση είναι η εμπιστοσύνη και το καλό όνομα. Να είστε συνεπείς με τους πελάτες σας. Μην τους κοροϊδεύετε, μην τους λέτε ψέματα. Θα τους πουλήσετε μια φορά και μετά θα τους χάσετε για πάντα. Ομοίως, χτίστε σχέσεις εμπιστοσύνης με το προσωπικό σας. Δώστε τους τα χρήματα που συμφωνήσατε, την ημέρα που συμφωνήσατε. Μην τους εκμεταλλεύεστε. Το κόστος που θα πληρώσετε θα είναι τεράστιο. Τέλος, οικοδομήστε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους προμηθευτές και τους συνεργάτες σας. Εκπλήξτε τους. Σε μια αγορά όπου οι περισσότεροι δεν τηρούν τις συμφωνίες τους, τους τηλεφωνείτε για να τους πληρώσετε νωρίτερα από ό,τι συμφωνήσατε. Θα σας αγαπήσουν και θα σας υποστηρίξουν όταν τους χρειαστείτε.
7.ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ
Για να διασφαλίσετε ότι η επιχείρησή σας βρίσκεται στο σωστό δρόμο, είναι απαραίτητο να μετράτε και να αναλύετε τακτικά τις επιδόσεις. Οι βασικοί δείκτες απόδοσης (KPI) παρέχουν πληροφορίες για διάφορες πτυχές της επιχείρησής σας, από την οικονομική υγεία έως την ικανοποίηση των πελατών. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, μπορείτε να λαμβάνετε τεκμηριωμένες αποφάσεις και να προσαρμόζετε τις στρατηγικές ανάλογα με τις ανάγκες.
Τηρώντας αυτούς τους επτά στρατηγικούς κανόνες, οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρά θεμέλια επιτυχίας. Η κατανόηση της αγοράς, η οικοδόμηση ενός ισχυρού εμπορικού σήματος,η υιοθέτηση της καινοτομίας, η καλλιέργεια σχέσεων και η μέτρηση των επιδόσεων είναι όλα κρίσιμα στοιχεία μιας βιώσιμης και ακμάζουσας επιχείρησης.Η προσαρμογή αυτών των στρατηγικών στο δικό σας συγκεκριμένο πλαίσιο και η συνεχής βελτίωσή τους θα σας βοηθήσουν να περιηγηθείτε στην πολυπλοκότητα του επιχειρηματικού κόσμου και να επιτύχετε μακροπρόθεσμη επιτυχία.
