Business Plan: Οδηγός για να δημιουργήσεις το δικό σου

Έχεις αποφασίσει να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση και φέρεις μαζί σου όνειρα και προσδοκίες για επιτυχία και βελτίωση της ζωής σου.

Φυσικά, έχεις και κάποιες γνώσεις στον τομέα που επιθυμείς να δραστηριοποιηθείς. Ωστόσο, έχεις ετοιμάσει ένα επιχειρηματικό πλάνο για τη λειτουργία της νέας σου επιχείρησης; Έχεις τουλάχιστον σκεφτεί: «Πώς μπορώ να δημιουργήσω ένα Business Plan για την επιχείρησή μου;»

Ας εξετάσουμε τι ακριβώς είναι το επιχειρηματικό πλάνο ή Business Plan. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, πρόκειται για ένα σχέδιο που πρέπει να δημιουργήσεις με βάση πραγματικά δεδομένα, όχι απλώς προσδοκίες. Είναι η πυξίδα που θα σε καθοδηγήσει προς τον στόχο σου.

Για να είναι αποτελεσματικό το Business Plan, πρέπει τουλάχιστον να περιλαμβάνει τα εξής:

1. Ανάλυση της αγοράς στην οποία θέλεις να δραστηριοποιηθείς. Σήμερα, κανένας δεν λειτουργεί απομονωμένα. Στο παρελθόν, μπορούσες να ανοίξεις μια επιχείρηση στο χωριό σου, εστιάζοντας μόνο στην τοπική σου κοινότητα. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, ωστόσο, γεγονότα όπως ο πόλεμος στο Ισραήλ μπορούν να επηρεάσουν το κόστος μεταφορών και να αλλάξουν ριζικά την πορεία της νέας σου επιχείρησης. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να αναλύσουμε το πολιτικό, οικονομικό και τεχνολογικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, ποιος μπορεί να παραβλέψει (αν το γνωρίζει) ότι η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών έχει φτάσει σχεδόν το 65% των συναλλαγών, με κάποιες βιομηχανίες να αγγίζουν το 80%;

2.Την πορεία του κλάδου Πρέπει να εξετάσεις τις τάσεις που επικρατούν στον κλάδο, αναλύοντας εάν υπάρχει πιθανότητα βραχυπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης ανάπτυξης ή ύφεσης. Είναι επίσης σημαντικό να διερευνήσεις αν υπάρχουν μονοπωλιακές συνθήκες και αν υπάρχουν σημαντικοί νομικοί περιορισμοί που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόδοση της επιχείρησής σου.

3. Ανάλυση του ανταγωνισμού Σε κάθε επιχειρηματικό πλάνο είναι κρίσιμη η εκτίμηση του ανταγωνισμού. Πρέπει να καταγράψεις τα πλεονεκτήματα και τα αδύνατα σημεία των ανταγωνιστών σου, να εξετάσεις την εμπορική τους στρατηγική, τις τιμές τους και τα σχέδια διαφήμισης που χρησιμοποιούν.

4. Ορισμός του στόχου σου Είναι απαραίτητο να προσδιορίσεις με σαφήνεια και συγκεκριμένα νούμερα ποιο είναι το κέρδος που επιδιώκεις από την επιχείρηση που σκοπεύεις να δημιουργήσεις. Πρέπει να έχεις από την αρχή στο μυαλό σου τον στόχο σου, και μέσω της εκπόνησης του επιχειρηματικού πλάνου θα μπορέσεις να διαπιστώσεις αν αυτός ο στόχος είναι εφικτός ή όχι.

5. Κόστος Επένδυσης Πρέπει να καταγράψεις αναλυτικά όλα τα αρχικά έξοδα, όπως η κατασκευή του καταστήματος, ο εξοπλισμός, τα μηχανήματα, η αδειοδότηση και η δημιουργία της εταιρικής ιστοσελίδας. Επίσης, θα πρέπει να συμπεριλάβεις τα έξοδα που σχετίζονται με την εκταμίευση, όπως ο ΦΠΑ, τα ενοίκια που μπορεί να απαιτούνται πριν την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησής σου, οι εγγυήσεις ενοικίων, οι πρώτες ενέργειες marketing και το κεφάλαιο κίνησης. Συχνά, πολλές επιχειρήσεις ξεκινούν χωρίς σαφή σχέδιο ή καταγραφή εξόδων και, ως αποτέλεσμα, βρίσκονται με μεγάλα χρέη ήδη στα πρώτα στάδια της λειτουργίας τους.

6. Υποθετικά Σενάρια Εσόδων και Εξόδων Συνήθως, οι νέοι επιχειρηματίες τείνουν να πιστεύουν ότι θα έχουν υψηλά έσοδα και ελάχιστα έξοδα. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι συχνά η ακριβώς αντίθετη, με δυσάρεστες εκπλήξεις. Στο επιχειρηματικό σου πλάνο, είναι σημαντικό να δημιουργήσεις διάφορα σενάρια για τα έσοδα και τα έξοδα, προκειμένου να είσαι καλύτερα προετοιμασμένος. Ένα από αυτά τα σενάρια θα πρέπει να είναι αρκετά συντηρητικό, ώστε να διασφαλίσεις ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα μπορείς να υποστηρίξεις την επιχείρησή σου. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να προσδιορίσεις το σημείο ισορροπίας (break-even point) της επιχείρησής σου, δηλαδή το επίπεδο στο οποίο τα έσοδα και τα έξοδα είναι ίσα, έτσι ώστε να μην κερδίζεις ούτε να χάνεις.

7. Στρατηγική Αυτή είναι μια διαδικασία που ελάχιστοι νέοι επιχειρηματίες εφαρμόζουν. Ως αποτέλεσμα, πολλές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν σαφή ταυτότητα και αποτελεσματική επικοινωνία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές, να τους απογοητεύσει και τελικά να τους οδηγήσει στην αποχώρηση. Ένα επιχειρηματικό σχέδιο (Business Plan) πρέπει να περιλαμβάνει διάφορες πτυχές και τμήματα, αλλά τα παραπάνω στοιχεία είναι απολύτως απαραίτητα. Δεν είναι αναγκαίο να έχεις γνώσεις οικονομικών, ωστόσο είναι σημαντικό να καταγράψεις με προσοχή όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που μπορείς να συγκεντρώσεις, ώστε να μειώσεις τις πιθανότητες αποτυχίας και να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αν η διαδικασία σύνταξης ενός Business Plan σου φαίνεται δύσκολη ή σχεδόν ακατόρθωτη, είναι σκόπιμο να ζητήσεις βοήθεια από ειδικούς. Με μια λογική αμοιβή, μπορείς να αποφύγεις την απώλεια χρημάτων, να προλάβεις τις παγίδες και να γλιτώσεις από την κακή διαχείριση πόρων και χρόνου. Πολλοί επιχειρηματίες που δεν τα κατάφεραν έχουν δηλώσει ότι αν είχαν την ευκαιρία να επιστρέψουν στο παρελθόν, θα ήταν πρόθυμοι να επενδύσουν περισσότερα χρήματα για να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους με καλύτερο σχεδιασμό, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αποτυχίας.

Η THE WAY διαθέτει 25 χρόνια εμπειρίας και εξειδίκευσης, έχοντας αναπτύξει επιχειρηματικά σχέδια για μεγάλες εταιρείες καθώς και για μικρές επιχειρήσεις, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Κάλεσε μας στο 210 9602952 ή στείλε e-mail στο info@theway.gr για να δημιουργήσουμε το δικό σου επιχειρηματικό πλάνο (Business plan), ώστε να διαφυλάξεις το κεφάλαιό σου, να πετύχεις τους στόχους σου και ν’ αλλάξεις τη ζωή σου.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *